Publisert:
14.2.2024
Sist endret:
29.2.2024

ERP - Økonomi og regnskap

Visma Software

Sjekkliste for valg av ERP-system med integrasjoner

Det finnes et hav av muligheter for integrasjoner som kan effektivisere bedriften din. Derfor er også integrasjonsmulighetene til ERP-systemet ditt helt sentralt. Vi gir deg oversikt over spørsmål du bør stille og hva du bør se etter før du velger ERP-system.

1. Finnes det ferdige integrasjoner jeg kan benytte?

I de fleste tilfeller er ikke du den eneste i verden som har behov for akkurat din integrasjon. Et viktig punkt vil derfor være å vurdere hvilke ferdige integrasjoner som finnes tilgjengelige forERP-systemet du vurderer.Integrasjoner kan utvikles enten av systemleverandøren selv, eller av tredjeparts-leverandører. Dette kan fort bli en jungel av tilgjengelige integrasjoner som er vanskelig å navigere og finne frem i. Derfor børERP-systemet ditt tilby en markedsplass(eller AppStore) med oversikt over de integrasjonene som finnes. På en god markedsplass bør du enkelt kunne søke og navigere gjennom integrasjonene og enkelt finne den informasjonen du trenger for å komme i gang med de integrasjonene du har behov for.Enda bedre er det hvis du gjennom markedsplassen direkte kan aktivere og selv administrere hvilke integrasjoner du trenger. Husk at en integrasjon får tilgang til dine data, så du skal enkelt kunne fåen oversikt over hvilke integrasjonersom har hvilke tilganger og også kunneadministrere disse tilgangene ved behov. I Visma har vi en AppStore som lar deg både finne, aktivere og administrere integrasjonene du benytter, denne finner du her.

2. Finnes det partnere som kan hjelpe med mine integrasjonsbehov?

Selv om det finnes en markedsplass, er det ikke alltid lett å finne akkurat de som passer ditt behov aller best. Ingen bedrifter er like og hver bransje har sine spesielle behov. En systempartner med kunnskap om akkurat din bransje kan derfor spille en svært viktig rolle med å sette opp din system-portefølje og de integrasjonene som er best for akkurat deg.Vi i Visma har et stort partnernettverk som hjelper våre kunder med oppsett og konfigurasjon av de beste løsningene, også når det kommer til integrasjoner.Mange av disse partnerne har spesialkompetanse innen gitte bransjer eller ulike bedriftsbehov. En svært viktig del av det å være en Visma-partner er også kjennskap til integrasjonsmulighetene som finnes – både de som er utviklet og hva som er mulig å utvikle.

3. Kan jeg bygge mine egne integrasjoner?

Selv om det finnes et hav av ferdige integrasjoner i skyen, vil det alltid kunne finnes behov som er helt spesifikke for din bedrift. Flere og flere bedrifter har også tilgang til personer med utviklerkompetanse og mulighet til å bygge integrasjoner for eget bruk.For å kunne bygge egne integrasjoner erdet viktig at ditt ERP-system tilbyr gode og åpne API-er. Et API er grensesnittet et system tilbyr som gjør det mulig å bygge integrasjoner som har tilgang tilsystemets data og funksjonalitet.Spørsmål du bør stille om du skal byggeegne integrasjoner:• Har systemet et åpent API som er tilgjengelig for deg som kunde?• Hvor enkelt er det å komme i gang med å bygge en integrasjon? I Visma har vi åpne API-er på våre ERP-systemer. Det betyr at alt du trenger av dokumentasjon ligger åpent tilgjengelig på nettet. Du finner informasjon for for utviklere på vår Visma TechZone, herfinner du også oversikt over våre APIerog informasjon om hvordan du kommer i gang.Vi har også en egen Developer Portal,som hjelper deg i gang med alt dettekniske oppsettet som trengs for å bygge en integrasjon. I tillegg finner du i vårt digitale læringsunivers en rekke kurs og annet innhold som hjelper deg på vei når skal bygge dine integrasjoner.

4. Hvilke teknologier støtter integrasjonsmulighetene?

Det finnes mange teknologiske muligheter når du skal bygge en integrasjon. I gamle lokalinstallerte systemer var det som oftest det vi kaller filbaserte integrasjoner som gjaldt. En filbasert integrasjon fungerte ved at et systemeksportere de relevante dataene til en fil som ble lagret ett sted, så kom et annet system og hentet denne filen som ble benyttet til å importere dataene til det andre systemet. Noen ganger gikk det automatisk, mens andre ganger måtte man manuelt inn og «lese inn» filene.I et moderne, skybasert system sender eller henter systemet de relevante dataene direkte fra systemet det skal kommunisere med, uten å måtte mellomlagre dette i en fil. Denne direkte kommunikasjonen løses som oftest viaAPI-er der systemer tilbyr sine data til andre systemer gjennom et grensesnitt som andre systemer kan benytte.Når det er sagt, finnes det også moderne skysystemer som støtter import eller eksport av filer, men dette blir mindre og mindre vanlig.

5. Hvor mye koster det å bygge en integrasjon?

Et annet element som er viktig å vurdere, enten du benytter ferdige integrasjoner eller skal bygge dine egne, er hva det vil koste å ha en integrasjon kjørende mot ditt ERP-system. Det finnes forskjellige modeller for hvordan prisen for integrasjonen settes, men ikke sjelden vil denne prisingen oppleves som litt skjult eller vanskelig å beregne.For eksempel finnes det leverandører som priser basert på antall kall som gjøres mot APIet eller datamengden som sendes mellom din integrasjon og APIet. Det betyr at den endelige prisen på din integrasjon vil avhenge av hvordan din integrasjon er utviklet, som oftest er dette utenfor din kontroll som kunde. Sørg derfor for å prate med leverandøren for å få et så godt kostnadsbilde som mulig for bruk av integrasjonen du skal kjøpe eller bygge.

6. Men er et API et API, eller finnes det forskjeller også her?

Joda, det finnes store forskjeller. Som nevnt tidligere har også API-teknologien utviklet seg betydelig i skyens levealder. I dag finnes det i hovedsak to hovedarkitekturer som benyttes for å lageAPI-er. I skyens begynnelse var detSOAP-arkitekturen som var rådende. SOAP-APIer gir for så vidt de samme mulighetene som et mer moderne API, men det har også noen ulemper. Det er ganske komplekst å programmere mot, så det krever en utvikler som har kunnskap om akkurat dette. I tillegg er det flere og flere programmeringsspråk som reduserer sin støtte for å kommunisere med SOAP-APIer, så her blir valgmulighetene litt færre.

Vanligst i dag er Rest-API

Etter hvert som API-er ble mer og mer relevante, har det derfor kommet nye metoder for å bygge API-er som gjør det enklere for utviklere å arbeide med dem. REST er en arkitektur som løser mange av utfordringene SOAP har. Per i dag er det REST-arkitekturen somer absolutt vanligst i API-verden. Et REST-API har en langt enklere struktur og er mye enklere å både forstå og arbeide med for en integrasjonsutvikler. Alle programmeringsspråk har også støtte for REST, som gjør valgmulighetene større.Det vil derfor være en stor fordel om ERP-systemet du velger tilbyr etREST-API.

Sikkerhet i API-et er kritisk

Det er imidlertid ikke bare arkitekturen som utgjør en forskjell. Som nevnt tidligere gir et API tilgang til dine data og de fleste APIer ertilgjengelige via internett. Så det er helt kritisk at APIet sikrer dine datapå best mulig måte og lar deg kontrollere hvem som har tilgang til dine data.Også her finnes det flere løsniger og standarder, men i de senere årene har OAuth-standarden blitt nærmest ensbetydende med sikkerhet og tilgangsstyring av APIer. Det er nå versjon 2.0 av denne standarden(utgitt i 2013) som gjelder, og du bør kreve at ditt ERP-system har et API som benytter denne standarden for sikring av dine data.

Få gratis tilgang til guiden

Når du oppgir dine personopplysninger ovenfor, vil Visma behandle disse i samsvar med vår personvernerklæring.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.