Hva er ESG-rapportering? Alt du må vite
Hva er ESG?
ESG står for «Environmental, Social and Governance», som vi på norsk kaller miljømessige, sosiale og forretningsetiske forhold. Dette rammeverket favner bredt og omfatter flere aspekter av bærekraft enn bare klima. ESG er utviklet for å gjøre bærekraftsarbeidet mer håndgripelig ved å gi deg en konkret måte å strukturere og rapportere tiltakene dine på.
Bærekraft omfatter både miljøansvar, sosiale forhold og etisk forretningsdrift – alle områder der du har muligheten til å gjøre positive endringer.
Les mer: Krav til ESG- og bærekraftsrapportering.
Hva innebærer bærekraftsrapportering og ESG-rapportering?
Norske bedrifter har hatt rapporteringskrav knyttet til bærekraft siden 1998, men kravene har utvidet seg til å inkludere mer detaljerte temaer som miljø, menneskerettigheter og korrupsjon. ESG-rapportering retter søkelyset mot hvordan bedriften din påvirker disse områdene, og hvordan dere aktivt håndterer dette ansvaret.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og EU-taksonomien er i likhet med ESG ulike rammeverk for bærekraftsarbeid. Alle har til felles at de hjelper bedrifter med å identifisere bærekraftsområder å rapportere på.
ESG-rapportering er viktig for investorer, kunder og samarbeidspartnere som ser på bærekraft og transparens som en del av moderne virksomhetsstyring.
💡 Tips til oppstart: Ikke la ESG-rapporteringen bli overveldende! Start i det små. Kartlegg det dere allerede gjør, vurder hva dere kan forbedre, og sett realistiske mål. Det kan være så enkelt som å undersøke tilgjengeligheten på kontoret for rullestolbrukere, eller om dere har planer for økt mangfold og inkludering. Det viktigste er å komme i gang.
Hvordan kan jeg vite hva bedriften min skal rapportere?
Hva dere rapporterer, avhenger av bedriftens type, størrelse og bransje. Her er tre grunnleggende områder for ESG-rapportering:
- Miljø: Dette kan dekke alt fra bedriftens klimagassutslipp til hvordan dere håndterer avfall. Bedriften kan vurdere følgende mål fra EUs rammeverk:
- Reduksjon av klimagassutslipp
- Klimatilpasning og forebygging av utslipp
- Bærekraftig bruk og beskyttelse av vannressurser
- Overgang til sirkulær økonomi
- Forebygging og bekjempelse av forurensning
- Beskyttelse og gjenoppretting av biologisk mangfold
- Sosiale forhold: Her kan rapporteringen omfatte likestilling, mangfold og arbeidsvilkår. For eksempel er aktivitets- og redegjørelsesplikten et lovpålagt krav som gir et godt utgangspunkt. Også Åpenhetsloven fra 2022 krever at bedrifter vurderer påvirkningen på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i leverandørkjedene sine
- Forretningsetikk: Dette omhandler hvordan bedriften styrer virksomheten i tråd med etiske retningslinjer. Dette kan bety at dere sikrer åpenhet om hvordan dere håndterer korrupsjon og andre etiske spørsmål, og stiller de samme kravene til samarbeidspartnerne deres. Ved å rapportere på forretningsetikk viser dere en forpliktelse til ansvarlig ledelse og inspirerer til bærekraftig utvikling i hele verdikjeden.
💡 Tips til rammeverk: Det finnes ulike rammeverk som kan hjelpe dere å strukturere rapporteringen, som for eksempel GRI (Global Reporting Initiative).
Les mer: Slik kommer du i gang med bedriftens ESG-rapportering.
Ikke bli overveldet – små skritt teller også!
Begynn der dere kan, og jobb gradvis videre. Å rapportere viser at dere tar ansvar og er transparente. Når du vet hva dere skal rapportere på, ser du også tydeligere hva som kan forbedres. Ved å inkludere både nåværende og fremtidige mål i rapporteringen, viser dere tydelig hvilke bærekraftstiltak bedriften prioriterer.
Les mer: Enkel og automatisk klimarapportering direkte i ERP-systemet ditt.