26.3.2025
Visma Software
Klimarapportering
3
 minutter

Klimarapportering: Hvilke krav gjelder i 2025, og hvordan påvirker de din bedrift?

Kravene til klima- og bærekraftsrapportering er i ferd med å endre seg – dette må du vite.

Sammendrag:
Vis mer
Lukk

{{cta-1}}

I 2025 har EU foreslått betydelig forenklinger i kravene til klima- og bærekraftsrapportering, noe som vil gjøre det enklere for mange bedrifter å håndtere rapporteringsplikten. Mindre selskaper slipper de mest omfattende kravene, mens større selskaper får mer tid til å forberede seg – og enklere måter å gjennomføre rapporteringen på.

For deg som er bedriftsleder, CFO eller rapporteringsansvarlig, vil de nye reglene kort oppsummert innebære mindre byråkrati, men fortsatt behov for kontroll på utslippstallene. Aktører som investorer, banker, forsikringsselskaper eller morselskap kan etterspørre dokumentasjon også fra selskaper uten rapporteringsplikt. For mindre selskaper har EU derfor utviklet en frivillig rapporteringsstandard, VSME,  som kan være et nyttig verktøy både for å møte slike forventninger og for å komme i gang på en enkel måte. Du kan lese mer om VSME her

Under alle omstendigheter lønner det seg å ha en enkel og effektiv måte å hente ut bedriftens klimadata på.

Hva er klimarapportering – og hvorfor er det viktig?

Klimarapportering handler om å måle og rapportere virksomhetens direkte og indirekte utslipp av klimagasser. Stadig flere aktører – alt fra myndigheter til investorer – forventer at bedrifter kan dokumentere klimaavtrykket sitt.

Dette klimaavtrykket deles opp i tre utslippskategorier:

📌 Direkte utslipp (Scope 1): Utslipp fra egne fabrikker, kjøretøy og maskiner.
📌 Indirekte utslipp fra energi (Scope 2): Utslipp knyttet til innkjøpt strøm og varme.
📌 Indirekte utslipp i verdikjeden (Scope 3): Utslipp knyttet til leverandører, transport, innkjøp og ansatte (for eksempel flyreiser).

En viktig ting du bør ha i bakhodet, er at dette i stor grad handler om risikostyring, kostnadskontroll og muligheter for bedre finansiering. Banker og investorer vurderer i økende grad bedrifter basert på klimaavtrykket deres, og kunder kan velge bort leverandører som ikke er i stand til å dokumentere utslipp. Det offentlige legger dessuten stadig større vekt på klima og bærekraft i anbudene sine.

Nye regler i 2025: Dette må du vite

Europakommisjonens forslag innebærer en betydelig justering av regelverket for klima- og bærekraftsrapportering. Her er de viktigste endringene:

✅ Mindre selskaper med under 1000 ansatte slipper de strengeste rapporteringskravene.
✅ Vekten flyttes fra omfattende ESG-rapporter til konkrete, kvantifiserbare utslippstall.
✅ Større selskaper får færre datakrav og mer tid til å forberede seg – første rapportering blir sannsynligvis først i 2028.
✅ Verdikjederapportering forenkles – bedrifter trenger ikke like mye detaljert leverandørdata.

Selv om disse endringene skulle tre i kraft og færre bedrifter pålegges å rapportere etter CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), forventer markedet fortsatt gode klima- og utslippstall. Mange finansinstitusjoner og kunder krever CO₂-data uavhengig av lovkravene, og det gir en klar konkurransefordel å ha disse tallene lett tilgjengelig.

Hvordan forholder du deg til de nye kravene?

Selv om regelverket forenkles, betyr det ikke at det er smart å lene seg tilbake og utsette å gå i gang. Klimarapportering blir en stadig viktigere del av forretningsdriften, og de mest fremoverlente lederne vil anse forenklingen av regelverket som en mulighet til å styrke både rapportering, økonomistyring og strategi.

Her er noen trinn som kan hjelpe deg på vei:

✔ Få oversikt over de nye reglene: Hvilke krav gjelder for din bedrift, og hva betyr de i praksis?

✔ Start med de grunnleggende dataene: Har du kontroll på henholdsvis Scope 1- og Scope 2-utslippene dine?

✔ Undersøk mulighetene for automatisering: Kan du hente ut klimagassdata fra ERP- eller økonomisystemet ditt?

✔ Hold deg oppdatert: Regelverket er i stadig utvikling. Banker, investorer og morselskap kan justere kravene sine i takt med nye retningslinjer.

Ta kontroll over klimarapporteringen før den tar kontroll over deg

Mange ledere og økonomisjefer opplever klimarapportering som krevende, men de som kommer i gang tidlig, får et klart konkurransefortrinn. En god start er å sørge for at du har riktige data – og at du kan hente dem ut på en enkel og effektiv måte.

{{cta-2}}

Dato publisert: 
29.5.2024
Dato oppdatert: 
26.3.2025

Kategorier

Siste artikler