Publisert:
3.7.2023
Sist endret:
26.1.2024
Forfatter:
Monica Bremtun-Olaussen

Omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel

I forbindelse med fødsel har far, eller medforelder rett på to uker fri for å bistå mor ved fødselen.

Dersom foreldrene ikke bor sammen, kan retten til permisjon utøves av en annen som bistår moren. Denne permisjonen er regulert av arbeidsmiljøloven § 12-3.

Omsorgspermisjonen skal tas ut i forbindelse med fødselen. Loven angir ikke når permisjonen må tas ut, men i praksis må nok dette tolkes som innenfor et tidsrom på 2 uker før og til 2 uker etter nedkomst.

Det bør imidlertid være adgang til å forskyve tidspunktet for permisjonen dersom situasjonen, og hensynet til familien tilsier det.

Permisjonen kan gjerne deles opp, og det er helt i orden at far eller medforelder for eksempel, tar en dag eller to for å være med på selve fødselen, gjenopptar arbeidet, så tar resten av permisjonen når mor og barn kommer hjem fra sykehuset.

Stønad

Far eller medforelder som har rett til foreldrepenger kan ta ut inntil to uker, (10 dager), med foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Velges far/medforelder å ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødsel, vil disse tas av hans totale stønadsperioden med foreldrepenger. Dette betyr at han da får færre uker å avvikle senere.

Les mer: Rettigheter ved sykt barn eller syk barnepasser.

Mange tariffavtaler og individuelle avtaler gir fedre/medforeldre rett til lønn under slik permisjon. Dette henger sammen med at far/medforelder tidligere ikke kunne ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødsel, og at retten til lønn i forbindelse med fødsel ble et gode som ble fremforhandlet i mange avtaler.

Adoptivforeldre og fosterforeldre

Adoptivforeldre og fosterforeldre har rett til to ukers permisjon i forbindelse med at omsorgen for barnet overtas. Dette gjelder ikke ved stebarnsadopsjon eller hvis barnet er over 15 år.

Siste artikler